Hardware volume control not working

Raspberry Pi related support

Hardware volume control not working

Postby deef » 02 Jun 2015, 00:52

Hello,

I'm trying out Rune for the first time and I can't get the hardware volume to work, I used both Moode and Volumio in the past, and both had working hardware volume control, with the same setup. I'm using a cheap usb-stick soundcard.

The volume knob in the webui, seems to be controlled by the microphone in alsamixer as it is now.

Any ideas?
deef
 
Posts: 12
Joined: 01 Jun 2015, 23:01

Re: Hardware volume control not working

Postby rasti » 02 Jun 2015, 07:47

I know it doesn't really help you but I have the same problem with HifiBerry.
I simply switched back to software volume control....

Ralf
rasti
 
Posts: 40
Joined: 21 May 2015, 16:27

Re: Hardware volume control not working

Postby Orion » 02 Jun 2015, 09:12

Hi Ralf and deef,
please post here your debug data, according to this indications and we'll help you to solve the problem.
Before to copy the debug output to the clipboard, please reload the debug page at least two times.

Ciao.
Simone.
RuneAudio - Embedded Hi-Fi music player
SoloStereo - Alla riscoperta dell'alta fedeltà
User avatar
Orion
RuneAudio co-founder
 
Posts: 189
Joined: 29 Nov 2013, 02:03
Location: Udine, Italy

Re: Hardware volume control not working

Postby rasti » 02 Jun 2015, 10:16

Hi Simone,

here we go http://pastebin.com/wdx8zdzC

The error is that the volume button
always jumps back to 100 no matter volume I select.

Regards

Ralf
rasti
 
Posts: 40
Joined: 21 May 2015, 16:27

Re: Hardware volume control not working

Postby hondagx35 » 02 Jun 2015, 10:30

Hi Ralf,

Card list: (/proc/asound/cards)
--------------------------------------------------
0 [ALSA ]: bcm2835 - bcm2835 ALSA
bcm2835 ALSA
1 [sndrpihifiberry]: snd_rpi_hifiber - snd_rpi_hifiberry_dac
snd_rpi_hifiberry_dac


Hifiberry DAC does not support hardware volume.

Q: Does it have a volume control?
A: Our new HiFiBerry DAC+ board comes with an integrated volume control. However the older HiFIBerry DAC uses the digital data without any post-processing. It will output the sound stream with the volume the application feeds it. Many applications can use an internal volume control (so called software volume control). If the application you want to use does not have a software volume control, you can’t control the volume by software. However the best way to control the software is a analog volume control after the DAC. While software volume control is an option, it will reduce signal-to-noise ratio. If you connect the DAC to your amplifier, you should use the volume control of your amplifier.

Discussed multiple times here on the forum.

Frank
User avatar
hondagx35
 
Posts: 2990
Joined: 11 Sep 2014, 22:06
Location: Germany

Re: Hardware volume control not working

Postby rasti » 02 Jun 2015, 10:57

hondagx35 wrote:Hi Ralf,

Hifiberry DAC does not support hardware volume.

Frank


Hi Frank,

OK that explains the behaviour of course :lol:

I didn't check the forum for that issue as I am just happy
with the software control knob.

But maybe the rune UI settings page should be changed
such that the hardware volume option simply does not
appear when standard HifiBerry is selected.

Ralf
rasti
 
Posts: 40
Joined: 21 May 2015, 16:27

Re: Hardware volume control not working

Postby Orion » 02 Jun 2015, 11:04

rasti wrote:But maybe the rune UI settings page should be changed
such that the hardware volume option simply does not
appear when standard HifiBerry is selected.


Hi Ralf,
you are right. We are already working in that direction for the next releases.
RuneAudio - Embedded Hi-Fi music player
SoloStereo - Alla riscoperta dell'alta fedeltà
User avatar
Orion
RuneAudio co-founder
 
Posts: 189
Joined: 29 Nov 2013, 02:03
Location: Udine, Italy

Re: Hardware volume control not working

Postby deef » 02 Jun 2015, 11:58

Here's the debug data: http://pastebin.com/9GPzUTe3

I'm no expert, but my guess is I need to change my usb card to default or something like that. I'm not sure exactly what to do.
deef
 
Posts: 12
Joined: 01 Jun 2015, 23:01

Re: Hardware volume control not working

Postby hondagx35 » 02 Jun 2015, 12:37

Hi deef,

got to your console and enter
Code: Select all
redis-cli hset acards_details "C-Media USB Headphone Set" "{\"sysname\":\"C-Media USB Headphone Set\",\"extlabel\":\"C-Media USB Headphone Set\",\"mixer_numid\":\"1\",\"mixer_control\":\"Headphone\",\"hwplatformid\":\"01\",\"type\":\"usb\"}"


then
Code: Select all
php /srv/http/db/redis_acards_details


After a reboot it should work.

Frank
User avatar
hondagx35
 
Posts: 2990
Joined: 11 Sep 2014, 22:06
Location: Germany

Re: Hardware volume control not working

Postby deef » 02 Jun 2015, 13:01

Worked like a charm, thank you.
deef
 
Posts: 12
Joined: 01 Jun 2015, 23:01

support RuneAudio Donate with PayPal

Next

Return to Raspberry Pi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests