webserver (php-fpm) hangs with 100% cpu usage

Please report any bug found here

webserver (php-fpm) hangs with 100% cpu usage

Postby dafart » 04 Feb 2014, 07:47

Just installed runeaudio on a raspberry pi using a non-class 10 memory card. System boots fine and initial setup went fine, mounted mij cifs NAS and built an mpd database and played around a bit.
Next day the webserver remains unresposive with 100% cpu usage after invoking.

No clue how to debug.. Anyone else the same issue?

Thanks in advance for this nice piece of work
dafart
 
Posts: 8
Joined: 04 Feb 2014, 07:43

Re: webserver (php-fpm) hangs with 100% cpu usage

Postby Orion » 04 Feb 2014, 15:40

Strange behaviour,
Is NGiNX hanging with 100% cpu usage at every reboot?
Please collect your debug data and post here.
Thanks.

Simone

P.S. We are working on v0.3-beta, that will be a great step forward in performance and stability.
RuneAudio - Embedded Hi-Fi music player
SoloStereo - Alla riscoperta dell'alta fedeltà
User avatar
Orion
RuneAudio co-founder
 
Posts: 189
Joined: 29 Nov 2013, 02:03
Location: Udine, Italy

Re: webserver (php-fpm) hangs with 100% cpu usage

Postby dafart » 04 Feb 2014, 20:05

When the system starts up it works normally, but after a little while the webpage becomes unresponsive and CPU usage for php-fpm goes up to 100%. After a while the CPU usage goes back to normal, but the webui just gives me a blank page.

Earlier i tried to do a "pacman -Syu" to update several components bu after that the system became unusable as well and I had to reinstall..

Tia,

Daf
Code: Select all
###### System info ######
Linux version 3.6.11-18-ARCH+ (nobody@) (gcc version 4.7.2 (GCC) ) #1 PREEMPT Mon Oct 21 01:15:42 CDT 2013

system load:   0.07 0.17 0.13 2/94 662

HW platform:   RaspberryPi (01)

playerID:   01498ab1f026f6b37efa70c101060a99a9


###### Audio backend ######
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.25.

Card list: (/proc/asound/cards)
--------------------------------------------------
 1 [ALSA           ]: BRCM bcm2835 ALSbcm2835 ALSA - bcm2835 ALSA
                      bcm2835 ALSA

ALSA interface #0: (/proc/asound/card0/pcm0p/info)
--------------------------------------------------

ALSA interface #1: (/proc/asound/card1/pcm0p/info)
--------------------------------------------------
card: 1
device: 0
subdevice: 0
stream: PLAYBACK
id: bcm2835 ALSA
name: bcm2835 ALSA
subname: subdevice #0
class: 0
subclass: 0
subdevices_count: 8
subdevices_avail: 7

interface #0 stream status: (/proc/asound/card0/stream0)
--------------------------------------------------------
no stream present

interface #1 stream status: (/proc/asound/card1/stream0)
--------------------------------------------------------
no stream present


###### Kernel module snd_usb_audio settings ######

Module = "snd_usb_audio"

  Attributes:
    coresize            = "104025"
    initsize            = "0"
    initstate           = "live"
    refcnt              = "0"
    srcversion          = "DA9A78F56D873AB02CB47F0"
    taint               = ""
    uevent              =

  Parameters:
    async_unlink        = "Y"
    device_setup        = "0,0,0,0,0,0,0,0"
    enable              = "Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y"
    id                  = "(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)"
    ignore_ctl_error    = "N"
    index               = "0,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"
    nrpacks             = "3"
    pid                 = "-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"
    vid                 = "-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"

  Sections:
    .ARM.exidx.exit.text= "0xbf16dd2c"
    .ARM.exidx.init.text= "0xbf16dd24"
    .ARM.exidx          = "0xbf170144"
    .ARM.extab          = "0xbf1700d8"
    .ARM.extab.init.text= "0xbf16dd18"
    .bss                = "0xbf173b2c"
    .data               = "0xbf1705f0"
    .exit.text          = "0xbf16c534"
    .gnu.linkonce.this_module= "0xbf1739c4"
    .init.text          = "0xbf17c000"
    .note.gnu.build-id  = "0xbf1705cc"
    .rodata             = "0xbf16c540"
    .rodata.str1.4      = "0xbf16ddc4"
    .strtab             = "0xbf180ec8"
    .symtab             = "0xbf17c048"
    .text               = "0xbf161000"
    __param             = "0xbf16dd34"


###### Kernel optimization parameters ######

hardware platform:   RaspberryPi
current orionprofile:   RuneAudio

kernel scheduler for mmcblk0:      [noop] deadline cfq
/proc/sys/vm/swappiness:      0
/proc/sys/kernel/sched_latency_ns:   1500000


###### Filesystem mounts ######

rootfs / rootfs rw 0 0
/dev/root / ext4 rw,noatime,nouser_xattr,errors=remount-ro,data=ordered 0 0
devtmpfs /dev devtmpfs rw,relatime,size=84748k,nr_inodes=21187,mode=755 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs rw,nosuid,nodev 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620 0 0
mqueue /dev/mqueue mqueue rw,relatime 0 0
proc /proc proc rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
systemd-1 /proc/sys/fs/binfmt_misc autofs rw,relatime,fd=30,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct 0 0
sysfs /sys sysfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
securityfs /sys/kernel/security securityfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
tmpfs /sys/fs/cgroup tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec,mode=755 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/systemd cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,release_agent=/usr/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/cpuset cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuacct,cpu 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/memory cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/devices cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/freezer cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/blkio cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/perf_event cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/net_prio cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_prio 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs rw,relatime 0 0
configfs /sys/kernel/config configfs rw,relatime 0 0
tmpfs /run tmpfs rw,nosuid,nodev,mode=755 0 0
Ramdisk /run/shm tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=262144k 0 0
tmpfs /tmp tmpfs rw 0 0
rpc_pipefs /var/lib/nfs/rpc_pipefs rpc_pipefs rw,relatime 0 0
/dev/mmcblk0p1 /boot vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=ascii,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro 0 0
tmpfs /tmp tmpfs rw 0 0
/dev/root /var/tmp ext4 rw,noatime,nouser_xattr,errors=remount-ro,data=ordered 0 0
//192.168.1.12/Media/media/Music /mnt/MPD/DiskStation cifs ro,relatime,vers=1.0,sec=ntlm,cache=strict,unc=\\192.168.1.12\Media,username=dafart,uid=45,forceuid,gid=45,forcegid,addr=192.168.1.12,unix,posixpaths,serverino,acl,rsize=16384,wsize=16384,actimeo=1 0 0


###### mpd.conf ######

###################################
# Auto generated mpd.conf file
# please DO NOT edit it manually!
# Use RuneUI MPD config section
###################################

follow_outside_symlinks    "yes"
follow_inside_symlinks    "yes"
db_file    "/var/lib/mpd/mpd.db"
log_file    "/var/log/runeaudio/mpd.log"
pid_file    "/var/run/mpd/pid"
music_directory    "/mnt/MPD"
playlist_directory    "/var/lib/mpd/playlists"
state_file    "/var/lib/mpd/mpdstate"
user    "mpd"
bind_to_address    "any"
port    "6600"
log_level    "default"
zeroconf_enabled    "yes"
zeroconf_name    "runeaudio"
volume_normalization    "no"
audio_buffer_size    "512"
buffer_before_play    "0%"
filesystem_charset    "UTF-8"
id3v1_encoding    "UTF-8"
gapless_mp3_playback    "yes"
auto_update    "yes"
mixer_type    "disabled"
group    "audio"
max_connections "20"

decoder {
      plugin "ffmpeg"
      enabled "no"
}

input {
      plugin "curl"
}

audio_output {
enabled      "no"
type      "alsa"
name      "USB-Audio"
device      "hw:0,0"
dsd_usb      "yes"
}

audio_output {
enabled      "no"
type      "null"
name      "Null"
}

audio_output {
enabled      "yes"
type      "alsa"
device      "hw:1,0"
name      "AnalogJack/HDMI"
}




###### PHP backend ######

php version:   5.5
debug level:   2


###### SESSION ######

STATUS:      1
ID:      lhl5fk4ukhpfruqablqsku1bo1
SAVE PATH:   /run


###### SESSION DATA ######

Array
(
    [orionprofile] => RuneAudio
    [cmediafix] => 0
    [playmod] => 0
    [ramplay] => 0
    [sessionid] => lhl5fk4ukhpfruqablqsku1bo1
    [mpdconfhash] => db7923dc590449bef162b5ebcb72efa1
    [lastfm_apikey] => ba8ad00468a50732a3860832eaed0882
    [netconfhash] => 643f8967af551f683b3cfd493950c550
    [mpdconf_advanced] => 0
    [netconf_advanced] => 0
    [dev] =>
    [sourceconfhash] => d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
    [sourceconf_advanced] => 1
    [debug] => 2
    [hiddendebug] => 0
    [opcache] => 1
    [playerid] => 01498ab1f026f6b37efa70c101060a99a9
    [hwplatform] => RaspberryPi
    [hwplatformid] => 01
    [airplay] => 1
    [scrobbling_lastfm] => 1
    [scrobbling_librefm] => 0
    [scrobbling_jamendo] => 0
    [spotify] => 0
    [db_version] => 1.2
    [udevil] => 1
    [coverart] => 1
    [volume] => 0
    [ao] => 3
    [ntpserver] => ntp.inrim.it
    [hostname] => runeaudio
    [w_queue] =>
    [w_queueargs] =>
    [w_lock] => 0
    [w_active] => 0
    [w_jobID] =>
    [debugdata] =>
    [netconf] => Array
        (
            [eth0] => Array
                (
                    [ip] => 192.168.1.30
                )

        )

    [state] => play
    [notify] =>
)

Page created in 1.72271 seconds.
dafart
 
Posts: 8
Joined: 04 Feb 2014, 07:43

Re: webserver (php-fpm) hangs with 100% cpu usage

Postby cyber7 » 05 Feb 2014, 07:47

I found myself into a similar situation and fixed it by:
1. Reboot
2. Log in as root/rune
3. [root@runeaudio ~]# systemctl restart mpd
4. [root@runeaudio ~]# systemctl restart php-fpm

This solved the problem for me...

cyber7
To err is human, to err again is machine!
User avatar
cyber7
 
Posts: 28
Joined: 04 Feb 2014, 14:49
Location: Cape Town, South Africa

Re: webserver (php-fpm) hangs with 100% cpu usage

Postby ACX » 05 Feb 2014, 09:24

If you want an easier way to launch common system commands, you can find some of them in the Debug section of the RuneUI. Just point your browser to the dev.php file (usually http://runeaudio/dev.php).
User avatar
ACX
RuneAudio co-founder
 
Posts: 1689
Joined: 29 Nov 2013, 02:25
Location: Udine, Italy

support RuneAudio Donate with PayPal


Return to Bug report

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests
cron