SMSL M8 Dac Issues

Cubietruck related support

SMSL M8 Dac Issues

Postby synologic » 21 Aug 2015, 17:22

Purchased the SMSL M8 Dac to use with Runeaudio + Cubietruck (this was selected due to the fact it can be easily battery powered by a lipo battery).

I can play almost anything with it, except 44.1 Khz FLAC files (mp3 works fine). All i get is some pops and clicks.

Had almost similar issue with Volumio, but that was solved by using dwc_otg.fiq_fsm_mask=0x3 in the commandline.txt

Any suggestions ? I really don't want to use Volumio ...
synologic
 
Posts: 5
Joined: 21 Aug 2015, 17:20

Re: SMSL M8 Dac Issues

Postby hondagx35 » 21 Aug 2015, 21:04

Hi synologic,

the cubietruck doesn't suffer from the problems that RP has with its USB drivers and ports.
So it should be able to play nearly all kind of music files over its USB port.

I made same tests with a USB DAC months ago and as far as i remember the CT was able to play up to 24/192 without problems.

Please post a view more info:
- play a track 16/44.1
- go to the console and execute
Code: Select all
cat /proc/asound/cardX/pcm0p/sub0/hw_params

X is the number of your USB sound port (should be 4)
- post the output

Please also post your debug data.

Frank
User avatar
hondagx35
 
Posts: 3039
Joined: 11 Sep 2014, 22:06
Location: Germany

Re: SMSL M8 Dac Issues

Postby synologic » 22 Aug 2015, 09:20

Here's the output you requested

16/44.1 Khz FLAC:
[root@runeaudio ~]# cat /proc/asound/x20/pcm0p/sub0/hw_params
access: RW_INTERLEAVED
format: S16_LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 44100 (44100/1)
period_size: 5513
buffer_size: 22050

16/44.1 Khz MP3:
[root@runeaudio ~]# cat /proc/asound/x20/pcm0p/sub0/hw_params
access: RW_INTERLEAVED
format: S24_3LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 44100 (44100/1)
period_size: 5513
buffer_size: 22050

seems to get over-sampled to 24 bit.


24/192 FLAC:
[root@runeaudio ~]# cat /proc/asound/x20/pcm0p/sub0/hw_params
access: RW_INTERLEAVED
format: S24_3LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 192000 (192000/1)
period_size: 24000
buffer_size: 96000

DSD64:
[root@runeaudio ~]# cat /proc/asound/x20/pcm0p/sub0/hw_params
access: RW_INTERLEAVED
format: S24_3LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 176400 (176400/1)
period_size: 22050
buffer_size: 88200

DSD128:
[root@runeaudio ~]# cat /proc/asound/x20/pcm0p/sub0/hw_params
access: RW_INTERLEAVED
format: S24_3LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 352800 (352800/1)
period_size: 43691
buffer_size: 174762


Debug output at http://pastebin.com/G5k0URLk

Also, the hw mixer control is wrongfully placed in mpd.conf as "Master" while there's no Master line for the M8

Hope that helps
synologic
 
Posts: 5
Joined: 21 Aug 2015, 17:20

Re: SMSL M8 Dac Issues

Postby hondagx35 » 22 Aug 2015, 12:35

Hi synologic,

all looks good so far.

I can play almost anything with it, except 44.1 Khz FLAC files (mp3 works fine).

Does this mean, that only 16/44.1 does not work?

Also, the hw mixer control is wrongfully placed in mpd.conf as "Master" while there's no Master line for the M8

Your DAC is not in our database, so it gets the the wrong entry mpd.conf.
This is fixable, you only have to edit /srv/http/db/redis_acards_details:

Code: Select all
redis-cli hset acards_details "xCORE USB Audio 2.0" '{"sysname":"xCORE USB Audio 2.0","extlabel":"xCORE USB Audio 2.0","mixer_numid":"3","mixer_control":"Analogue 1 Playback Volume","type":"usb"}'


Code: Select all
refresh_ao


Can you confirm, that "Analogue 1 Playback Volume" is the volume control from alsamixer?

You are playing your music from a usb hdd, right?
If so please try to copy some files to /mnt/MPD/LocalStorage and try to play these.

Frank
User avatar
hondagx35
 
Posts: 3039
Joined: 11 Sep 2014, 22:06
Location: Germany

Re: SMSL M8 Dac Issues

Postby synologic » 22 Aug 2015, 23:12

hondagx35 wrote:
I can play almost anything with it, except 44.1 Khz FLAC files (mp3 works fine).

Does this mean, that only 16/44.1 does not work?


Only FLACs that are 16/44.1 don't work, MP3s work just fine.

Also, the hw mixer control is wrongfully placed in mpd.conf as "Master" while there's no Master line for the M8
Your DAC is not in our database, so it gets the the wrong entry mpd.conf.
This is fixable, you only have to edit /srv/http/db/redis_acards_details:

Code: Select all
redis-cli hset acards_details "xCORE USB Audio 2.0" '{"sysname":"xCORE USB Audio 2.0","extlabel":"xCORE USB Audio 2.0","mixer_numid":"3","mixer_control":"Analogue 1 Playback Volume","type":"usb"}'


Code: Select all
refresh_ao


Can you confirm, that "Analogue 1 Playback Volume" is the volume control from alsamixer?



It's actually just "Analogue 1" and "Analogue 1 1" ... on RPI2 with Volumio, both sliders control the volume.
On Rune with Cubie, if i change the sliders with alsamixer, once i go below 100% the output gets silent.

This is not such a big deal for me, as i run the dac thru a preamp anyway so i control the output volume of the system, I'm just thinking that there may be other users of this wonderful dac :)

You are playing your music from a usb hdd, right?
If so please try to copy some files to /mnt/MPD/LocalStorage and try to play these.


Same thing, it's not a drive problem if that's what you're thinking.


Thanks,
Viorel
synologic
 
Posts: 5
Joined: 21 Aug 2015, 17:20

Re: SMSL M8 Dac Issues

Postby synologic » 23 Aug 2015, 10:45

Just want to add that after a reboot (actually wrote Rune to nand) volume control works fine :)
synologic
 
Posts: 5
Joined: 21 Aug 2015, 17:20

Re: SMSL M8 Dac Issues

Postby hondagx35 » 23 Aug 2015, 11:08

Hi,

Only FLACs that are 16/44.1 don't work, MP3s work just fine.

What about 24/192 and DSD, does it play?

Frank
User avatar
hondagx35
 
Posts: 3039
Joined: 11 Sep 2014, 22:06
Location: Germany

Re: SMSL M8 Dac Issues

Postby synologic » 23 Aug 2015, 17:24

Everything else plays.

I have posted hwinfo on all modes.
synologic
 
Posts: 5
Joined: 21 Aug 2015, 17:20

support RuneAudio Donate with PayPal


Return to Cubietruck

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests