RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Raspberry Pi related support

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby Alien8 » 29 Aug 2019, 11:10

Hi

I've been trying to get your version up and running but in my part of the universe, it just doesn't seem to work out of the box.

Due to space constrictions I'd like to use the access point for initial wireless network config.

Yet no matter what I try, there is no way any of my wireless devices can connect to the AP network... I can 'see' it just fine

I also tried a lan cable into a simple switch, connected to my pc's lan port (I have to rely on wireless for internet access on my pc as well), also a negative

I can see the device is up and running by connecting a screen to it but even with the help of a local keyboard and mouse, there is no way to be able to even access the correct page to scan for and input the wifi details.

I also tried to install from janui's version but that no longer works as well

so a genuine 'help please ?' is in order :|

RPi3B+ RuneAudio+Re1 --> runs but cannot be configured
RPI3B+ RuneAudio v 0.5b11 -> does run and can be configured, no addons/enhancements

on another note : I've noticed the image referred to in the first post of this thread has been uploaded from thailand ? I believe Rern is based in Holland ?

Thanks
D
RPi2b+, AUDIOPHONICS I-SABRE AMP DAC ES9023, Audiophonics ATX, hd44780 LCD
Alien8
 
Posts: 6
Joined: 29 Aug 2019, 10:57

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby chrisryburn » 29 Aug 2019, 14:55

Hi Rern, You asked if I could post results from:
lsusb
aplay -l
mpc outputs

Here are results:

root@runeaudio04:~ # lsusb
Bus 001 Device 004: ID 148f:5370 Ralink Technology, Corp. RT5370 Wireless Adapter
Bus 001 Device 006: ID 1058:1023 Western Digital Technologies, Inc. Elements SE Portable (WDBABV)
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp. SMSC9512/9514 Fast Ethernet Adapter
Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp. SMC9514 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
root@runeaudio04:~ # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
Subdevices: 7/7
Subdevice #0: subdevice #0
Subdevice #1: subdevice #1
Subdevice #2: subdevice #2
Subdevice #3: subdevice #3
Subdevice #4: subdevice #4
Subdevice #5: subdevice #5
Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
chrisryburn
 
Posts: 12
Joined: 01 May 2016, 23:40

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby chrisryburn » 29 Aug 2019, 14:58

Rern,
The rest of the results:

root@runeaudio04:~ # mpc outputs
Output 1 (bcm2835 ALSA_1) is disabled
allowed_formats=""
dop="0"
Output 2 (bcm2835 ALSA_2) is disabled
allowed_formats=""
dop="0"
Output 3 (Mojo) is enabled
allowed_formats=""
dop="0"
root@runeaudio04:~ # installurl=$( grep 'RuneAudio_Addons/raw/master/install.sh' /srv/http/addonslist.php | cut -d "'" -f 4 )
root@runeaudio04:~ # echo $installurl
https://github.com/rern/RuneAudio_Addon ... install.sh
root@runeaudio04:~ # wget -N --no-check-certificate $( dirname $installurl )/srv/http/addonslist.php -P /srv/http
--2019-08-23 20:44:25-- https://github.com/rern/RuneAudio_Addon ... nslist.php
Loaded CA certificate '/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt'
Resolving github.com (github.com)... failed: Name or service not known.
wget: unable to resolve host address ‘github.com’
chrisryburn
 
Posts: 12
Joined: 01 May 2016, 23:40

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby Igor » 30 Aug 2019, 18:16

rern wrote:Send me a file.

rern


Hi rern,

About playing .ape files;
I noticed that somehow every .ape file created it's own folder.
I had 15 songs in .ape format in one folder, but it looks like runeaudio created a subfolder for each song.
I updated database for that folder with 15 songs, and then I could play them, but now I have them double.
It shows like I have 30 songs in that folder, every song two times.
Something strange happened, I will reinstall it when I find a time.
Raspberry pi 3b - hifiberry dac plus pro
Igor
 
Posts: 20
Joined: 24 Jan 2017, 11:36

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby R101 » 01 Sep 2019, 13:03

Hi rern,

I am still using 0.4b, which serves my needs, but a non-technical friend using 0.3 asked if I could help with an update. The idea was for me to set up an SD card which he could just plug in and use.

Updating to the +R e1 enhanced UI on 0.4 resulted in no UI at all, so I gave 0.5 +R e1 a go.

The AP lit up, but I could not connect with DHCP. If I used a fixed IP 192.168.5.2, I could connect, but could not communicate, rather as if the AP was using WEP protocol.

I gave up on the AP and tried a wired connection. The wifi setup does not allow for a hidden SSID, and just copying a config file into netctl did not work.

So, is the UIe now only available as the 0.5 RuneAudio+R e1 package, or should Addons still be an installable option for 0.4?
(Pi 3, Ver. 0.4b build 20170229, JLS I2S over USB)
R101
 
Posts: 224
Joined: 29 Apr 2016, 16:16

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby rern » 01 Sep 2019, 14:30

An update will be released in a few days.

    - Fix Addons server not available.
    - Fix Access point not working on startup.
    - Improve MPD and Network settings.
    - Upgrade packages.
    - General improvements and fixes.
    - Startup option to open Network page for new users.

rern
Raspberry Pi 3 > SMSL M8 DAC
GitHub
rern
 
Posts: 433
Joined: 14 Jul 2016, 08:15

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby R101 » 01 Sep 2019, 16:17

Thanks for the reply rern.

One other thing: I have a Webradio folder, but I am not sure where this needs to be copied to now. Will it still be imported from /mnt/MPD?
(Pi 3, Ver. 0.4b build 20170229, JLS I2S over USB)
R101
 
Posts: 224
Joined: 29 Apr 2016, 16:16

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby Vhond » 02 Sep 2019, 16:56

About bitperfect: RuneAudio+R e1 includes an option to select MPD bitperfect setting.

Do you know what this exactly means (isn't this possible as option using the Rune 0.5b version)?
Vhond
 
Posts: 46
Joined: 11 Apr 2017, 18:06

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby krpepe » 03 Sep 2019, 12:34

rern wrote:
krpepe wrote:...
Took 10 hrs to build the mpd file from my nas. Afterwards I shut off the raspberry pie and the nas is gone. I copied the file into the usb but if i try to update the library on the usb it says it isnt there. What am I doing wrong?
...

You don't have to copy anything if you built MPD / Library database on this new version.
Copy mpd.db file to USB drive only if you already have the MPD database built before install this version and it takes a long time to rebuild.

NAS mounts should be remounted automatically after reboot.
    - Your music files are on NAS, not USB.
    - mpd.db file on USB is MPD database.
    - You need both to make it working.
    - You cannot update Library on USB if there's no music files in it.

Try:
    - Create a new share with just a few albums. (A few seconds for MPD to build database)
    - Mount the share.
    - Build/update MPD database.
    - Play a song.
    - Reboot.
    - Play another song.
    - Find these 2 files:
      /mnt/MPD/USB/???/mpd/mpd.db ( ??? = USB label )
      /srv/http/assets/img/mpd/mpd.db

If all are good and found, it's doing fine.

If you have mpd.db file already built, copy it to replace one of the 2 files. (They are linked - the same file.)
Or you run it again for the whole NAS without copying anything.

How many songs have you got for 10 hours database build, by the way?

rern


total songs =91,557

after many attempts I finally got it. Had to enter user id and password and now it stays. I believe something went wrong on the attempt that said it took 10 hrs. Next attempt took about 3.5 hrs. thanks for the nice update!
krpepe
 
Posts: 2
Joined: 23 Aug 2019, 13:49

Re: RuneAudio+R e1 - An improved version of RuneAudio

Postby tio_cristobal » 05 Sep 2019, 04:08

Hi Rern,

With your last available version "R_e1", I succeed to have control buttons and LCD working again together (I am using RuneAudioLCDMod, with some tweeks works great).

But... I am curious and would like to know how to solve the addons server not available message..
I have seen in Github, your RuneAudio+R_e1 page and observe when downloading the master.zip, it only "weight 66kB", far from the Gigas of the original image. It looks like you upload only the changes? Right?

How to proceed to include those modificacions in the Pi3+ since hss session if my observacion is correct?

Best regards, Chris
tio_cristobal
 
Posts: 5
Joined: 21 Feb 2018, 22:31

support RuneAudio Donate with PayPal

PreviousNext

Return to Raspberry Pi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests