Lots of noise and clicking

Beaglebone Black related support

Lots of noise and clicking

Postby gasman » 03 May 2014, 20:42

Hi

Installed runeaudio on my BBB and all the normal stuff works, I can mount shares etc etc and get audio out via my USB DAC

But .....

A constant clicking sound destroys the fidelity. Not random pops and clicks, but a regular approx 2bps click

Any ideas what that might be?

I have a generic switching 5v PSU BTW - might that be it??

Cheers
gasman
 
Posts: 4
Joined: 03 May 2014, 20:38

Re: Lots of noise and clicking

Postby ACX » 05 May 2014, 18:16

I've never experienced something like that on none of the supported platforms, so I guess it could be some hardware problem (PSU or damaged SD card maybe?). Changing some settings does help you? Try to switch between Cifs/SMB and NFS protocols for the network mount, play with different values of buffer in MPD settings and also change the kernel profile. Let me know if you notice differences.
User avatar
ACX
RuneAudio co-founder
 
Posts: 1689
Joined: 29 Nov 2013, 02:25
Location: Udine, Italy

Re: Lots of noise and clicking

Postby gasman » 07 May 2014, 20:04

I think AC noise might be the number one possibility. I have some cheap generic switching PSU and the click frequency is about 120Hz. It's interesting that this doesn't seem to be a common problem though. I have a linear, higher quality PSU on order so I'll report back if that helps. Thanks for your input

:)
gasman
 
Posts: 4
Joined: 03 May 2014, 20:38

Re: Lots of noise and clicking

Postby gasman » 15 May 2014, 22:52

OK got myself a decent linear PSU and no difference :(

Interestingly (annoyingly) the problem is the same - stuttering, clicking and lo-fidelity - whether I use rune audio or if I configure and run mpd in a debian environment

Don't think it's RFI as it doesn't matter where I put the BBB, the problem persists?

Duff chip on board or some other hw issue??? Can't think of anything else or really how to debug this one!
gasman
 
Posts: 4
Joined: 03 May 2014, 20:38

Re: Lots of noise and clicking

Postby ACX » 16 May 2014, 01:17

What DAC are you using? Please report here some debug informations.
User avatar
ACX
RuneAudio co-founder
 
Posts: 1689
Joined: 29 Nov 2013, 02:25
Location: Udine, Italy

Re: Lots of noise and clicking

Postby gasman » 16 May 2014, 23:03

thanks for all your help :-)



###### System info ######
Linux version 3.12.6-2-ARCH (nobody@root-chroot-copy) (gcc version 4.7.2 (GCC) ) #1 SMP Mon Jan 6 12:59:03 MST 2014

system load: 0.00 0.01 0.05 1/80 3925

HW platform: BeagleBone Black (04)

playerID: 047cd3ed923da8542090db4f2fd1844d2e


###### Audio backend ######
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version k3.12.6-2-ARCH.

Card list: (/proc/asound/cards)
--------------------------------------------------
0 [AB12 ]: USB-Audio - QNKTC USB DAC AB-1.2
Audio-Widget QNKTC USB DAC AB-1.2 at usb-musb-hdrc.1.auto-1, high speed

ALSA interface #0: (/proc/asound/card0/pcm0p/info)
--------------------------------------------------
card: 0
device: 0
subdevice: 0
stream: PLAYBACK
id: USB Audio
name: USB Audio
subname: subdevice #0
class: 0
subclass: 0
subdevices_count: 1
subdevices_avail: 1

ALSA interface #1: (/proc/asound/card1/pcm0p/info)
--------------------------------------------------

interface #0 stream status: (/proc/asound/card0/stream0)
--------------------------------------------------------
Audio-Widget QNKTC USB DAC AB-1.2 at usb-musb-hdrc.1.auto-1, high speed : USB Audio

Playback:
Status: Stop
Interface 2
Altset 1
Format: S32_LE
Channels: 2
Endpoint: 2 OUT (ASYNC)
Rates: 44100, 88200, 132300, 176400, 48000, 96000, 144000, 192000
Data packet interval: 250 us

interface #1 stream status: (/proc/asound/card1/stream0)
--------------------------------------------------------
no stream present


###### Kernel module snd_usb_audio settings ######

Module = "snd_usb_audio"

Attributes:
coresize = "112254"
initsize = "0"
initstate = "live"
refcnt = "0"
taint = ""
uevent =

Parameters:
autoclock = "Y"
device_setup = "0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0"
enable = "Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y"
id = "(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)"
ignore_ctl_error = "N"
index = "0,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"
nrpacks = "3"
pid = "-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"
vid = "-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"

Sections:
.ARM.exidx.exit.text= "0xbf0eae94"
.ARM.exidx.init.text= "0xbf0eae8c"
.ARM.exidx = "0xbf0ed334"
.ARM.extab = "0xbf0ed2bc"
.ARM.extab.init.text= "0xbf0eae80"
.bss = "0xbf0f11e4"
.data = "0xbf0ed898"
.exit.text = "0xbf0e919c"
.gnu.linkonce.this_module= "0xbf0f1080"
.init.text = "0xbf0fa000"
.note.gnu.build-id = "0xbf0ed874"
.rodata = "0xbf0e91a8"
.rodata.str1.1 = "0xbf0eaf2c"
.strtab = "0xbf0ff328"
.symtab = "0xbf0fa048"
.text = "0xbf0dd000"
__param = "0xbf0eae9c"


###### Kernel optimization parameters ######

hardware platform: BeagleBone Black
current orionprofile: RuneAudio

kernel scheduler for mmcblk0: [noop] deadline cfq
/proc/sys/vm/swappiness: 0
/proc/sys/kernel/sched_latency_ns: 4500000


###### Filesystem mounts ######

rootfs / rootfs rw 0 0
/dev/root / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 0
devtmpfs /dev devtmpfs rw,relatime,size=253580k,nr_inodes=63395,mode=755 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs rw,nosuid,nodev 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620 0 0
mqueue /dev/mqueue mqueue rw,relatime 0 0
proc /proc proc rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
systemd-1 /proc/sys/fs/binfmt_misc autofs rw,relatime,fd=27,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct 0 0
sysfs /sys sysfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
securityfs /sys/kernel/security securityfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
tmpfs /sys/fs/cgroup tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec,mode=755 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/systemd cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,release_agent=/usr/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/cpuset cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuacct,cpu 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/memory cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/devices cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/freezer cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/net_cls cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/blkio cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/perf_event cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs rw,relatime 0 0
configfs /sys/kernel/config configfs rw,relatime 0 0
tmpfs /run tmpfs rw,nosuid,nodev,mode=755 0 0
tmpfs /tmp tmpfs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs rw 0 0
/dev/root /var/tmp ext4 rw,relatime,data=ordered 0 0
//192.168.1.99/music/flac /mnt/MPD/Vortexbox cifs rw,relatime,vers=1.0,sec=ntlmv2,cache=strict,domain=WORKGROUP,uid=45,forceuid,gid=45,forcegid,addr=192.168.1.99,file_mode=0755,dir_mode=0755,nounix,serverino,rsize=16384,wsize=16384,actimeo=1 0 0


###### mpd.conf ######

###################################
# Auto generated mpd.conf file
# please DO NOT edit it manually!
# Use RuneUI MPD config section
###################################

follow_outside_symlinks "yes"
follow_inside_symlinks "yes"
db_file "/var/lib/mpd/mpd.db"
log_file "/var/log/runeaudio/mpd.log"
pid_file "/var/run/mpd/pid"
music_directory "/mnt/MPD"
playlist_directory "/var/lib/mpd/playlists"
state_file "/var/lib/mpd/mpdstate"
user "mpd"
bind_to_address "any"
port "6600"
log_level "default"
zeroconf_enabled "yes"
zeroconf_name "runeaudio"
volume_normalization "no"
audio_buffer_size "512"
buffer_before_play "0%"
filesystem_charset "UTF-8"
id3v1_encoding "UTF-8"
gapless_mp3_playback "yes"
auto_update "no"
mixer_type "none"
group "audio"
max_connections "20"

decoder {
plugin "ffmpeg"
enabled "no"
}

input {
plugin "curl"
}

audio_output {
enabled "yes"
type "alsa"
name "USB-Audio"
device "hw:0,0"
dsd_usb "yes"
}

audio_output {
enabled "no"
type "null"
name "Null"
}




###### PHP backend ######

php version: 5.5
debug level: 2


###### SESSION ######

STATUS: 1
ID: 4325ct8u7btep7ma93fevsekt4
SAVE PATH: /run


###### SESSION DATA ######

Array
(
[orionprofile] => RuneAudio
[cmediafix] => 0
[playmod] => 0
[ramplay] => 0
[sessionid] => 4325ct8u7btep7ma93fevsekt4
[mpdconfhash] => d5085246fb4f61782e3631b036d40529
[lastfm_apikey] => ba8ad00468a50732a3860832eaed0882
[netconfhash] => 643f8967af551f683b3cfd493950c550
[mpdconf_advanced] => 0
[netconf_advanced] => 0
[dev] =>
[sourceconfhash] => d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
[sourceconf_advanced] => 1
[debug] => 2
[hiddendebug] => 0
[opcache] => 1
[playerid] => 047cd3ed923da8542090db4f2fd1844d2e
[hwplatform] => BeagleBone Black
[hwplatformid] => 04
[airplay] => 0
[scrobbling_lastfm] => 0
[scrobbling_librefm] => 0
[scrobbling_jamendo] => 0
[spotify] => 0
[db_version] => 1.2
[udevil] => 1
[coverart] => 1
[volume] => 0
[ao] => 0
[ntpserver] => ntp.inrim.it
[hostname] => runeaudio
[w_queue] =>
[w_queueargs] =>
[w_lock] => 0
[w_active] => 0
[w_jobID] =>
[debugdata] =>
[netconf] => Array
(
[eth0] => Array
(
[ip] => 192.168.1.89
)

)

[state] => stop
[notify] =>
)
gasman
 
Posts: 4
Joined: 03 May 2014, 20:38

support RuneAudio Donate with PayPal


Return to Beaglebone Black

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests