[BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Raspberry Pi related support

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby JeffD » 30 Jan 2015, 23:32

Hi,

The volume control doesn't work when playing spotify, allthough it picks up the last level of the mpd player.
How can I fix this?

Jeff
JeffD
 
Posts: 19
Joined: 30 Jan 2015, 23:30

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby ACX » 01 Feb 2015, 02:09

JeffD wrote:Hi,

The volume control doesn't work when playing spotify, allthough it picks up the last level of the mpd player.
How can I fix this?

Jeff

Hi, the volume control has been temporarily disabled for Spotify due to its first early implementation and it will come back soon.
In the meanwhile you can use alsamixer to control the volume outside the UI.
User avatar
ACX
RuneAudio co-founder
 
Posts: 1687
Joined: 29 Nov 2013, 02:25
Location: Udine, Italy

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby JeffD » 01 Feb 2015, 10:20

ACX wrote:Hi, the volume control has been temporarily disabled for Spotify due to its first early implementation and it will come back soon.
In the meanwhile you can use alsamixer to control the volume outside the UI.


Thanks ACX
JeffD
 
Posts: 19
Joined: 30 Jan 2015, 23:30

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby niconoe » 09 Mar 2015, 12:45

Hi guys,

Thanks for this amazing project ! I'm using the last release (2015-03-04) of the experimental build for Raspberry Pi2, and I can't make the harware volume control work:

- When I change it it the UI, it jumps back to 100%.
- I tried the manual fix from this thread, but 1) I had to give the full path to refresh_ao:
Code: Select all
# /srv/http/command/refresh_ao
2) The command returns the following error:

Code: Select all
root@runeaudio ~]# /srv/http/command/refresh_ao
amixer: Unable to find simple control 'Playback Digital',0


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 1793

Warning: socket_write(): unable to write to socket [32]: Broken pipe in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 99


Don't hesitate to tell if I can give you more debug information !
niconoe
 
Posts: 4
Joined: 09 Mar 2015, 12:28

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby jsyu » 24 Mar 2015, 13:46

Try the following for RP 2 + HiFiBerry DAC+ HW Volume:

Code: Select all
redis-cli hset acards_details snd_rpi_hifiberry_dacplus "{\"sysname\":\"snd_rpi_hifiberry_dacplus\",\"extlabel\”:\"HiFiBerry DAC+ (I²S)\",\"mixer_numid\":\"1\",\"mixer_control\”:\”PCM\”,\”hwplatformid\":\"01\",\"type\":\"i2s\"}"
jsyu
 
Posts: 1
Joined: 24 Mar 2015, 13:42

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby EvilOverlord » 01 Apr 2015, 20:17

Raspberry B+, HifiBerry DAC+

I tried the steps here (after figuring out how to login via ssh), but the DAC+ is not listed as an output.

Step 2 - I ran this twice by mistake. First time, I got the response "(integer) 1"; second time, "(integer) 0"
step 3 - I got responses
"Notice: Undefined offset: 0 in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 2170"
"Notice: Undefined offset: 0 in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 2171"
"Warning: socket_write(): unable to write to socket [32]: Broken pipe in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 104"

Obviously, it seemed not to work, and when I checked the MPD page in runeaudio, the DAC+ is not listed as an output option - only analog out and HDMI out
EvilOverlord
 
Posts: 12
Joined: 01 Apr 2015, 20:04

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby Naranj223 » 01 Apr 2015, 22:14

EvilOverlord wrote:Raspberry B+, HifiBerry DAC+

I tried the steps here (after figuring out how to login via ssh), but the DAC+ is not listed as an output.

Step 2 - I ran this twice by mistake. First time, I got the response "(integer) 1"; second time, "(integer) 0"
step 3 - I got responses
"Notice: Undefined offset: 0 in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 2170"
"Notice: Undefined offset: 0 in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 2171"
"Warning: socket_write(): unable to write to socket [32]: Broken pipe in /srv/http/app/libs/runeaudio.php on line 104"

Obviously, it seemed not to work, and when I checked the MPD page in runeaudio, the DAC+ is not listed as an output option - only analog out and HDMI out


Have you also changed the 'RuneOS Kernel settings' on the settings page?

The I2S kernel module drop-down should read 'HiFiBerry DAC+' then apply the settings, do a restart and see the HiFiBerry is on the MPD page.
Naranj223
 
Posts: 20
Joined: 23 Aug 2014, 15:51

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby EvilOverlord » 01 Apr 2015, 23:06

Have you also changed the 'RuneOS Kernel settings' on the settings page?


Thanks; had no idea that setting existed. I changed it and all works beautifully now.
EvilOverlord
 
Posts: 12
Joined: 01 Apr 2015, 20:04

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby leeshep » 27 Apr 2015, 18:47

HI,

I've just got a Raspberry Pi 2 and a HifiBerry DAC+ all set up. I've managed to get the DAC+ working but I can't get the hardware volume to work. I've tried all the commands on this page.
Can someone give me a dummies guide to doing this please?

Thanks

Lee
leeshep
 
Posts: 10
Joined: 27 Apr 2015, 18:45

Re: [BugFix] HiFiBerry DAC+ HW Volume (RuneAudio 0.3-beta)

Postby dagsix » 27 Apr 2015, 20:57

leeshep wrote:HI,

I've just got a Raspberry Pi 2 and a HifiBerry DAC+ all set up. I've managed to get the DAC+ working but I can't get the hardware volume to work. I've tried all the commands on this page.
Can someone give me a dummies guide to doing this please?

Thanks

Lee


Hey Lee.

Frank helped me out here >> http://www.runeaudio.com/forum/getting-hifiberry-amp-working-on-pi2-t1006.html. Might want to try these using DAC+ instead of AMP+ where applicable. Should be a place to start anyway.... (If this is wrong please let me know...)
User avatar
dagsix
 
Posts: 12
Joined: 11 Mar 2015, 20:09

support RuneAudio Donate with PayPal

PreviousNext

Return to Raspberry Pi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests