Page 1 of 2

Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune 0.3

PostPosted: 13 Dec 2015, 16:42
by Guitarfreak
Hello this is Daniel from germany.

I have he following problem:
I use a Cubietruck with build in Wifi and Rune 0.3.
Connection with ethernet is just fine and Rune boots very fast.
But it wont connect to wifi with disconnected LAN.
With connected LAN it finds my network without problems. and when i connect the wifi, it works.
But if i restart or shutdown the cubietruck und disconnect the ethernet - it wont connect to wifi again.
Tried with rune on SD Card, now in the NAND, but same problem.

Any suggestions how to solve the problem?

Thank you

Best regards

Daniel

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 13 Dec 2015, 18:04
by hondagx35
Hi Daniel,

welcome to RuneAudio.

Please tr this:
- get access to your console
- stop dhcpcd
Code: Select all
systemctl stop dhcpcd

- disable dhcpcd
Code: Select all
systemctl disable dhcpcd

- setup your wifi profile via UI
- reboot (remove ethernet cable)

Frank

P.S. Solltest du nicht klar kommen, schreibe mir einfach eine PN.

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 15 Dec 2015, 22:51
by JeffD
Hi Frank,

Du hättest mich richtig froh gemacht! Dankeschön!

That was also my problem! You can forget about my debug post you requested a while a go.

There is also a sound improvement. Losing the Ethernet cable is like removing some jitter?!

Anyway, thank you again.

Regards, Jeff

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 20 Dec 2015, 01:10
by ACX
JeffD wrote:There is also a sound improvement. Losing the Ethernet cable is like removing some jitter?!

Not jitter but probably a ground loop you had through the ethernet cable. Has it shielded connectors?

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 25 Dec 2015, 22:57
by JeffD
Yes it had. It is a cat6 cable.

Regards, Jeff

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 26 Dec 2015, 02:30
by ACX
Try with a normal patch cable with plastic plugs, if you notice improvements then it was a ground loop issue.

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 28 Dec 2015, 16:10
by bejoro
Hi Jeff,

I also had ground loop problems.

I solved it by using UTP cable (unshielded twisted pair).

E. g. search for "CAT 6 UTP" on Amazon.

Good luck.

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 05 Feb 2016, 22:04
by floyd
hondagx35 wrote:Hi Daniel,

welcome to RuneAudio.

Please tr this:
- get access to your console
- stop dhcpcd
Code: Select all
systemctl stop dhcpcd

- disable dhcpcd
Code: Select all
systemctl disable dhcpcd

- setup your wifi profile via UI
- reboot (remove ethernet cable)

Frank

P.S. Solltest du nicht klar kommen, schreibe mir einfach eine PN.



Sweet! This worked for me!

I have been rune-less since moving home recently and I encountered the same problem as the poster above. Glad I checked in here this morning to see if anyone else has the same issue.

Thanks!

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 24 Jun 2016, 23:39
by floyd
hondagx35 wrote:
Please tr this:
- get access to your console
- stop dhcpcd
Code: Select all
systemctl stop dhcpcd

- disable dhcpcd
Code: Select all
systemctl disable dhcpcd

- setup your wifi profile via UI
- reboot (remove ethernet cable)




How do you reverse this?

I have moved between to homes - at home 1 I setup my cubietruck and rune on the wifi and it worked fine....Then I moved to home 2 and I had to do the above to get it to work. Now im back at home 1 and cant get it to work on wifi.....

Re: Wlan/Wifi Problem with Cubieboard 3/ Cubietruck and Rune

PostPosted: 26 Jun 2016, 21:46
by hondagx35
Hi floyd,

How do you reverse this?


Code: Select all
systemctl enable dhcpcd
systemctl start dhcpcd


Frank