rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Please report any bug found here

rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby bigeyes0x0 » 28 Jan 2014, 05:39

Hi there,

As the title said, I couldn't load any m4a files created with nero AAC on runeaudio 0.2 beta with my raspberry, my mp3 and vorbis work fine. Any idea?

OT: other than the problem above, this is the most audio glitch free experience I have had with my rPi. You guys did a runetastic job. My own raspbian build with mpd couldn't work as well.

EDIT: So looking at the log myself, enabling ffmpeg decoder fixed the problem. Any reason you keep it off?

Code: Select all
###### System info ######
Linux version 3.6.11-18-ARCH+ (nobody@) (gcc version 4.7.2 (GCC) ) #1 PREEMPT Mon Oct 21 01:15:42 CDT 2013

system load:   0.31 0.35 0.42 2/96 2012

HW platform:   RaspberryPi (01)

playerID:   01bfda27b240a58b82fc9d153f3e637311


###### Audio backend ######
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.25.

Card list: (/proc/asound/cards)
--------------------------------------------------
 0 [C20            ]: USB-Audio - Cambridge Audio USB Audio 2.0
                      Cambridge Audio Cambridge Audio USB Audio 2.0 at usb-bcm2708_usb-1.2, high spee
 1 [ALSA           ]: BRCM bcm2835 ALSbcm2835 ALSA - bcm2835 ALSA
                      bcm2835 ALSA

ALSA interface #0: (/proc/asound/card0/pcm0p/info)
--------------------------------------------------
card: 0
device: 0
subdevice: 0
stream: PLAYBACK
id: USB Audio
name: USB Audio
subname: subdevice #0
class: 0
subclass: 0
subdevices_count: 1
subdevices_avail: 0

ALSA interface #1: (/proc/asound/card1/pcm0p/info)
--------------------------------------------------
card: 1
device: 0
subdevice: 0
stream: PLAYBACK
id: bcm2835 ALSA
name: bcm2835 ALSA
subname: subdevice #0
class: 0
subclass: 0
subdevices_count: 8
subdevices_avail: 8

interface #0 stream status: (/proc/asound/card0/stream0)
--------------------------------------------------------
Cambridge Audio Cambridge Audio USB Audio 2.0 at usb-bcm2708_usb-1.2, high spee : USB Audio

Playback:
  Status: Running
    Interface = 1
    Altset = 1
    Packet Size = 1024
    Momentary freq = 44104 Hz (0x5.8350)
    Feedback Format = 8.16
    Packet Size = 0
    Momentary freq = 44100 Hz (0x5.8333)
  Interface 1
    Altset 1
    Format: S32_LE
    Channels: 2
    Endpoint: 1 OUT (ASYNC)
    Rates: 44100, 48000, 88200, 96000, 192000
    Data packet interval: 125 us

interface #1 stream status: (/proc/asound/card1/stream0)
--------------------------------------------------------
no stream present


###### Kernel module snd_usb_audio settings ######

Module = "snd_usb_audio"

  Attributes:
    coresize            = "104025"
    initsize            = "0"
    initstate           = "live"
    refcnt              = "1"
    srcversion          = "DA9A78F56D873AB02CB47F0"
    taint               = ""
    uevent              =

  Parameters:
    async_unlink        = "Y"
    device_setup        = "0,0,0,0,0,0,0,0"
    enable              = "Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y"
    id                  = "(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)"
    ignore_ctl_error    = "N"
    index               = "0,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"
    nrpacks             = "3"
    pid                 = "-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"
    vid                 = "-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1"

  Sections:
    .ARM.exidx.exit.text= "0xbf142d2c"
    .ARM.exidx.init.text= "0xbf142d24"
    .ARM.exidx          = "0xbf145144"
    .ARM.extab          = "0xbf1450d8"
    .ARM.extab.init.text= "0xbf142d18"
    .bss                = "0xbf148b2c"
    .data               = "0xbf1455f0"
    .exit.text          = "0xbf141534"
    .gnu.linkonce.this_module= "0xbf1489c4"
    .init.text          = "0xbf151000"
    .note.gnu.build-id  = "0xbf1455cc"
    .rodata             = "0xbf141540"
    .rodata.str1.4      = "0xbf142dc4"
    .strtab             = "0xbf155ec8"
    .symtab             = "0xbf151048"
    .text               = "0xbf136000"
    __param             = "0xbf142d34"


###### Kernel optimization parameters ######

hardware platform:   RaspberryPi
current orionprofile:   RuneAudio

kernel scheduler for mmcblk0:      [noop] deadline cfq
/proc/sys/vm/swappiness:      0
/proc/sys/kernel/sched_latency_ns:   1500000


###### Filesystem mounts ######

rootfs / rootfs rw 0 0
/dev/root / ext4 rw,noatime,nouser_xattr,errors=remount-ro,data=ordered 0 0
devtmpfs /dev devtmpfs rw,relatime,size=84748k,nr_inodes=21187,mode=755 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs rw,nosuid,nodev 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620 0 0
mqueue /dev/mqueue mqueue rw,relatime 0 0
proc /proc proc rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
systemd-1 /proc/sys/fs/binfmt_misc autofs rw,relatime,fd=30,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct 0 0
sysfs /sys sysfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
securityfs /sys/kernel/security securityfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime 0 0
tmpfs /sys/fs/cgroup tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec,mode=755 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/systemd cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,release_agent=/usr/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/cpuset cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuacct,cpu 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/memory cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/devices cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/freezer cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/blkio cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/perf_event cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event 0 0
cgroup /sys/fs/cgroup/net_prio cgroup rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_prio 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs rw,relatime 0 0
configfs /sys/kernel/config configfs rw,relatime 0 0
tmpfs /run tmpfs rw,nosuid,nodev,mode=755 0 0
Ramdisk /run/shm tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=262144k 0 0
tmpfs /tmp tmpfs rw 0 0
rpc_pipefs /var/lib/nfs/rpc_pipefs rpc_pipefs rw,relatime 0 0
/dev/mmcblk0p1 /boot vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=ascii,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro 0 0
tmpfs /tmp tmpfs rw 0 0
/dev/root /var/tmp ext4 rw,noatime,nouser_xattr,errors=remount-ro,data=ordered 0 0
/dev/sda /mnt/MPD/USB/sda-usb-UFD_3.0_Silicon- ext4 rw,nosuid,nodev,noexec,noatime,data=ordered 0 0
//192.168.137.1/Music /mnt/MPD/PC cifs ro,relatime,vers=1.0,sec=ntlm,cache=strict,unc=\\192.168.137.1\Music,uid=45,forceuid,gid=45,forcegid,addr=192.168.137.1,file_mode=0755,dir_mode=0755,nounix,serverino,rsize=16384,wsize=16384,actimeo=1 0 0


###### mpd.conf ######

###################################
# Auto generated mpd.conf file
# please DO NOT edit it manually!
# Use RuneUI MPD config section
###################################

follow_outside_symlinks    "yes"
follow_inside_symlinks    "yes"
db_file    "/var/lib/mpd/mpd.db"
log_file    "/var/log/runeaudio/mpd.log"
pid_file    "/var/run/mpd/pid"
music_directory    "/mnt/MPD"
playlist_directory    "/var/lib/mpd/playlists"
state_file    "/var/lib/mpd/mpdstate"
user    "mpd"
bind_to_address    "any"
port    "6600"
log_level    "default"
zeroconf_enabled    "yes"
zeroconf_name    "runeaudio"
volume_normalization    "no"
audio_buffer_size    "512"
buffer_before_play    "0%"
filesystem_charset    "UTF-8"
id3v1_encoding    "UTF-8"
gapless_mp3_playback    "yes"
auto_update    "no"
mixer_type    "none"
group    "audio"
max_connections "20"

decoder {
      plugin "ffmpeg"
      enabled "no"
}

input {
      plugin "curl"
}

audio_output {
enabled      "yes"
type      "alsa"
name      "USB-Audio"
device      "hw:0,0"
dsd_usb      "yes"
}

audio_output {
enabled      "yes"
type      "null"
name      "Null"
}

audio_output {
enabled      "no"
type      "alsa"
device      "hw:1,0"
name      "AnalogJack/HDMI"
}




###### PHP backend ######

php version:   5.5
debug level:   2


###### SESSION ######

STATUS:      1
ID:      rjkd75n6oq8e8387jmn48167g6
SAVE PATH:   /run


###### SESSION DATA ######

Array
(
    [orionprofile] => RuneAudio
    [cmediafix] => 0
    [playmod] => 0
    [ramplay] => 0
    [sessionid] => rjkd75n6oq8e8387jmn48167g6
    [mpdconfhash] => 6365a4f344e7f0c09f3d8b10d29cd952
    [lastfm_apikey] => ba8ad00468a50732a3860832eaed0882
    [netconfhash] => 643f8967af551f683b3cfd493950c550
    [mpdconf_advanced] => 0
    [netconf_advanced] => 0
    [dev] =>
    [sourceconfhash] => d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
    [sourceconf_advanced] => 1
    [debug] => 2
    [hiddendebug] => 0
    [opcache] => 1
    [playerid] => 01bfda27b240a58b82fc9d153f3e637311
    [hwplatform] => RaspberryPi
    [hwplatformid] => 01
    [airplay] => 0
    [scrobbling_lastfm] => 0
    [scrobbling_librefm] => 0
    [scrobbling_jamendo] => 0
    [spotify] => 0
    [db_version] => 1.2
    [udevil] => 1
    [coverart] => 1
    [volume] => 0
    [ao] => 0
    [ntpserver] => ntp.inrim.it
    [hostname] => runeaudio
    [w_queue] =>
    [w_queueargs] =>
    [w_lock] => 0
    [w_active] => 0
    [w_jobID] =>
    [debugdata] =>
    [netconf] => Array
        (
            [eth0] => Array
                (
                    [ip] => 192.168.137.153
                )

        )

    [state] => play
    [notify] =>
)
bigeyes0x0
 
Posts: 4
Joined: 28 Jan 2014, 05:26

Re: rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby ACX » 30 Jan 2014, 21:32

Hi bigeyes0x0, we left ffmpeg decoder disabled by default because we experimented problems with the database update (in some situations it couldn't be completed successfully).
We are going to add the option to manually activate it from the next 0.3 release.

I'm happy RuneAudio works great for you :) We aim to introduce further improvements as the time goes by.
User avatar
ACX
RuneAudio co-founder
 
Posts: 1689
Joined: 29 Nov 2013, 02:25
Location: Udine, Italy

Re: rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby bigeyes0x0 » 31 Jan 2014, 16:02

ACX wrote:Hi bigeyes0x0, we left ffmpeg decoder disabled by default because we experimented problems with the database update (in some situations it couldn't be completed successfully).
We are going to add the option to manually activate it from the next 0.3 release.

I'm happy RuneAudio works great for you :) We aim to introduce further improvements as the time goes by.


Thanks for your answer. After I posted here I actually tried out latest arch linux for the Pi and it works nearly as well as rune so I guess most of the optimizations were actually upstream. I've just ordered the odroid-u3 http://www.hardkernel.com/main/products ... 8733896281 , if you want to port runeaudio to this platform, I can help you out :D.
bigeyes0x0
 
Posts: 4
Joined: 28 Jan 2014, 05:26

Re: rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby Orion » 07 Mar 2014, 23:20

bigeyes0x0 wrote:Thanks for your answer. After I posted here I actually tried out latest arch linux for the Pi and it works nearly as well as rune so I guess most of the optimizations were actually upstream. I've just ordered the odroid-u3 http://www.hardkernel.com/main/products ... 8733896281 , if you want to port runeaudio to this platform, I can help you out :D.


Hi bigeyes0x0,
you are welcome! After v0.3 release, we will public a sort of "cookbook" for building our distro from scratch.
RuneAudio - Embedded Hi-Fi music player
SoloStereo - Alla riscoperta dell'alta fedeltà
User avatar
Orion
RuneAudio co-founder
 
Posts: 189
Joined: 29 Nov 2013, 02:03
Location: Udine, Italy

Re: rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby Midnight » 08 Mar 2014, 00:52

bigeyes0x0 wrote:I've just ordered the odroid-u3 http://www.hardkernel.com/main/products ... 8733896281 , if you want to port runeaudio to this platform, I can help you out :D.

This device really has a fast processor. Could you measure power consumption when it arrives?
User avatar
Midnight
Moderator
 
Posts: 141
Joined: 19 Feb 2014, 14:46

Re: rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby Midnight » 10 Mar 2014, 09:22

User avatar
Midnight
Moderator
 
Posts: 141
Joined: 19 Feb 2014, 14:46

Re: rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby bigeyes0x0 » 12 Mar 2014, 11:57

Orion wrote:Hi bigeyes0x0,
you are welcome! After v0.3 release, we will public a sort of "cookbook" for building our distro from scratch.


That's cool. I have already got this board and is using it with vanilla arch linux mpd, lighttpd for cover and everything is working nicely. Just wish that I could port the whole runeUI over. That would be cool.

Midnight wrote:This device really has a fast processor. Could you measure power consumption when it arrives?


Well unfortunately I don't have the tool. Anyway I'm running it off a 5V2A adapter with a WD Elements 2.5" external HD attached. Saved around 20kW last month using it to play music and download stuffs instead of my desktop.
bigeyes0x0
 
Posts: 4
Joined: 28 Jan 2014, 05:26

Re: rPi runeaudio 0.2beta does not recognized m4a

Postby Midnight » 17 Jul 2014, 14:42

Midnight wrote:
bigeyes0x0 wrote:I've just ordered the odroid-u3 http://www.hardkernel.com/main/products ... 8733896281 , if you want to port runeaudio to this platform, I can help you out :D.

This device really has a fast processor. Could you measure power consumption when it arrives?


I've found this video: https://www.youtube.com/watch?v=kLkOYCqixXs
User avatar
Midnight
Moderator
 
Posts: 141
Joined: 19 Feb 2014, 14:46

support RuneAudio Donate with PayPal


Return to Bug report

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest