Hifiberry DAC+Pro crackling noise during play

Raspberry Pi related support

Hifiberry DAC+Pro crackling noise during play

Postby bnilsson » 29 Dec 2016, 14:48

I have a HiFiBerry DAC+Pro, and RuneAudio release version: 0.4 (build: beta-20160313).

While playing (especially audible during slow piano music) I hear a crackling noise in the beginning of each note.
It is the same regardless of bitrate (44.1 - 192kHz) or bit depth (16 or 24 bits).
Needless to say, it is very annoying.

I have tried to disable most features in the Settings, but there is no improvement.
I have also disabled the internal audio of the RP.

Any suggestions are appreciated.

Code: Select all
System status
Active kernel
Linux version 4.1.20-1-ARCH (builduser@leming) (gcc version 5.3.0 (GCC) ) #1 SMP Sat Mar 19 20:07:23 MDT 2016

System time
Thu Dec 29 14:46:58 CET 2016
refresh page to update

System uptime
01:00:17:09
refresh page to update

HW platform
RaspberryPi2 (08)

playerID
08b26fff2ac4ddac6fee7fbbc1890504ae
bnilsson
 
Posts: 28
Joined: 06 Jun 2016, 11:22

Re: Hifiberry DAC+Pro crackling noise during play

Postby rpt007 » 23 Jan 2017, 22:16

I suspect a non-sufficient or "noisy" power supply.
If you got a USB power bank you can give this a try. If the crackling noise is gone, you should look for a high quality wall adapter (5V/2.5A or better).
User avatar
rpt007
 
Posts: 25
Joined: 23 Jan 2017, 16:53
Location: Germany

Re: Hifiberry DAC+Pro crackling noise during play

Postby bnilsson » 03 Feb 2019, 12:16

rpt007 wrote:I suspect a non-sufficient or "noisy" power supply.
If you got a USB power bank you can give this a try. If the crackling noise is gone, you should look for a high quality wall adapter (5V/2.5A or better).


I got into this problem again when testing the HifiBerry DAC Pro (I usually use an external USB DAC) when I installed and tested the latest 20180903_runeaudio_rpiB2.img.
Testing with a battery PowerBank did not help.
Setting the I2S driver to HifiBerry DAC Pro constantly gave me PiFi DAC Plus instead, but this effect was mentioned in the info, so I did not worry.

However, the noise and click problem disappeared completely when applying a "gitpull" (as of today 20190203).
Also, I could now set the correct I2S (HifiBerryDAC Plus Pro) driver and it did not change on Save/Apply.

Good work!

BN
bnilsson
 
Posts: 28
Joined: 06 Jun 2016, 11:22

support RuneAudio Donate with PayPal


Return to Raspberry Pi

Who is online

Users browsing this forum: imi11 and 2 guests